bespechna povedinka1 coverФормування навичок безпечної поведінки дітей. Частина 1. Вчимо дитину захищатися : метод. посібник / автори-упоряд.: Цюман Т.П., Нагула О.Л.; за заг. ред. Цюман Т.П. - К.: Видавництво: ФОП Буря О.Д., 2017. - 52 с.

Запропонований методичний посібник призначений для проведення просвітницької роботи з дітьми 10 - 13 років щодо попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації у площині формування навичок безпечної поведінки. Цей матеріал є продовженням раніше розробленого посібника «Навчіть дитину захищатися» (розрахований на просвітницько-профілактичну роботу з дітьми 3-6 років).

Проблема сексуального насильства над дітьми є прихованою, і зазвичай дуже складно не тільки встановити кількість потерпілих дітей, а й своєчасно надати їм кваліфіковану допомогу та підтримку. На жаль, діти часто зберігають факт насильства в таємниці, тому що відчувають себе розгубленими, переляканими або винними. Окремо варто підкреслити, що дитина неспроможна самостійно визначити, наприклад, різницю між позитивними і негативними дотиками, адже сам факт сексуального насильства не завжди супроводжується больовими синдромами. Переконати дитину «кричати і говорити», а не мовчати, якщо дорослий заподіює їй дискомфорт чи психологічно тисне на неї, може виявитися важким завданням. Саме тому дорослим дуже важливо мотивувати дитину просити про допомогу, якщо хтось або щось змушує її відчувати себе збентеженою, адже ми не завжди зможемо бути поряд.

Запропоновані авторами сценарії інтерактивних ігор є практичним інструментом не тільки для освітян, а й для батьків, опікунів та інших відповідальних та небайдужих дорослих, які допоможуть дитині здобути знання, вміння та навички, необхідні для подальшого безпечного самостійного життя.

Методичний посібник схвалений Міністерством освіти і науки України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (протокол № 1 від 14 лютого 2017 року).

Підготовка та видання матеріалів здійснені в рамках проекту «Попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей у країнах Центральної та Східної Європи - комплексний підхід», впровадженого Українським фондом «Благополуччя дітей» у партнерстві з Фундацією «Даємо дітям силу» (Польща) за фінансової підтримки OAK Foundation (Швейцарія).