news 04 04Останнім часом зростає кількість випадків сексуального насильства над дітьми, про які стає відомо. Ми почали усвідомлювати, наскільки поширене сексуальне використання і як це травмує дітей, що стають його жертвами. Іноді вони просто не стикалися з іншим ставленням, а тому вважають його нормою. Крім того, діти не можуть самостійно стримати виконавців сексуального злочину. І це ми, дорослі, повинні знати, як слід діяти, коли підозрюємо, що дитину використовують із сексуальною метою, і яким чином попередити сексуальну кривду дитини. За даними дослідження, що було проведене Радою Європи у 2015 р., 21% українських дітей мали досвід сексуальних зловживань. А це - кожна п'ята дитина. Сексуальне насильство над дитиною є серйозним порушенням її прав та може мати довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.
Поширені в сьогоднішній практиці просвітницькі бесіди з дітьми щодо небезпек та ризиків мають несистемний характер та проводяться час до часу, без урахування вікових особливостей дитини, її здатності до запам'ятовування та обробки інформації.
31 березня 2016 р. Міністерство освіти і науки України та ВБО «Український фонд «Благополуччя дітей»» провели вебінар «Попередження сексуального насильства: навчіть дитину захищатися» для представників департаментів (управлінь) освіти, інститутів підвищення педагогічної освіти та фахівців дошкільної та початкової освіти.
Під час заходу були розглянуті основні питання:
• Що таке сексуальне насильство. Які дії стосовно дітей вважаються сексуальним насильством.
• Як дорослим говорити з дітьми про безпеку задля попередження можливих ситуацій сексуального насильства.
• Просвітницька робота з дітьми 4 - 6 років: методика проведення інтерактивних бесід, покликаних навчити дитину п'ятьох правил безпечної поведінки, за матеріалами посібника «Навчіть дитину захищатися».
Ведучими вебінару та запрошеними фахівцями були: Середницька А.Д., начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України, Березіна Н.О., головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України, Цюман Т.П., доцент кафедри загальної, вікової та педагогічної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, Голова Правління ВБО Українського фонду «Благополуччя дітей», психолог, кандидат педагогічних наук, доцент; Войцях Т.В., завідуюча Центром практичної психології та соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Кошкіна Д.А., завідувач дошкільного навчального закладу, практичний психолог.
Судячи з кількості переглядів вебінару (бл. 4000) та коментарів до нього, проблема сексуального насильства над дітьми та можливі шляхи її попередження дійсно турбують українських фахівців. І тому представлена під час заходу інформація стала на часі. Переглянути запис вебінару можна на каналі YouTube або сайті видавництва «Педагогічна преса» 
Захід організовано в рамках проекту «Попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей у країнах Центральної та Східної Європи», що впроваджується за фінансової підтримки OAK Foundation.