«Коли нас запросили на ці зустрічі, ми вже отримали ваучери. Я й подумала: грошові допомогу вже маю, ну чого я туди піду, буду витрачати свій час (хоча у мене його купа), сидіти там дурепа-дурепою серед чужих людей і не знати, що сказати? А тепер, після чотирьох зустрічей, мені так жаль, що все закінчилося! І виявляється, дуже важливо допомагати не тільки грошима! І мені шкода тих, хто так і не приєднався до нас!» - так емоційно описує свою участь у групових дискусіях Тамара із Луганська.

На фінальну фокус-групу для відвідувачів циклу групових дискусій в Мангуші Донецької області, до якої приєдналися представники київського офісу Фонду, зібралося близько 30 учасників та учасниць Ваучерної програми. Ці люди, розкидані по селах району, заклопотані проблемою щоденного виживання, завдяки надзвичайно професійній і по-людськи відданій роботі місцевої команди проекту знайшли тут не лише психологічну підтримку та корисні поради, але й затишок, позитивні емоції, нові знайомства та спілкування «зі своїми».


А нам час докладніше розповісти про другий важливий напрямок роботи проекту «Поліпшення умов життя внутрішньо переміщених осіб і населення, яке зазнало наслідків конфлікту в Україні». Якщо про Ваучерну програму ми писали регулярно, то про групи соціально-психологічної допомоги довго мовчали: чекали на соціологічне підтвердження того, що все робимо правильно.
А тим часом з липня по жовтень у чотирьох регіонах впровадження проекту відбулося 156 зустрічей, які ми назвали груповими дискусіями. Такий формат - це експеримент для Фонду. Не тренінг, не семінар, не група підтримки, а щось середнє. 12-15 людей збираються разом і впродовж кількох годин обговорюють одну з проблем, яка істотно впливає на якість їхнього життя: подолання стресу, управління скромним бюджетом, здорове та економне харчування, виховання дітей без покарання. Учасникам допомагають модератори, які не лише презентують корисну інформацію та підказують, як поліпшити якість життя самотужки, але й стимулюють спілкування та обмін досвідом.

Методичні матеріали для модераторів розробили експерти з УФ «Благополуччя дітей», а для учасників зустрічей уклали кишенькові довідники під гаслом «Змінюючи життя».

Ми припустили, що такі зустрічі будуть корисними для кожної людині, а особливо - для учасників Ваучерної програми, які через скрутні життєві обставини часто перебувають в стані зневіри та хронічного стресу.

Подяки та схвальні відгуки - це надзвичайно важливо, однак щоб «холодним розумом» оцінити ефективність роботи, учасники заповнювали вхідну й вихідну анкети. У результаті аналізу більше ніж 2 тис. анкет нам відомо, як люди сприйняли формат зустрічей та надану інформацію, наскільки нам вдалося стимулювати зміни у світогляді, на що слід звернути увагу при доопрацюванні матеріалів.
Висновки дещо різняться для всіх регіонів і для кожної з тем, однак загальні результати такі: теми, які ми обрали, цікаві та актуальні. Як керувати стресом, яке харчування можна назвати здоровим, як сформувати бюджет родини і як підтримувати позитивні відносини з дітьми, - ось питання, що викликали найбільший інтерес. Дві третини відповідей на перевірочні запитання виявилися вірними, це означає, що люди у більшості засвоїли новий матеріал, і це високий результат для груп, які не ставлять навчальної мети.

З іншого боку, оцінка продемонструвала, що деякі теми, наприклад, правила культури харчування, потрібно обговорювати ретельніше. А над іншими, як-от правила ефективного спілкування з дітьми, слід працювати впродовж кількох занять: запропонований підхід істотно відрізняється від стереотипів та традиційних уявлень про виховання, тому потрібен час, щоб зрозуміти, спробувати, поділитися враженнями. «Спочатку слід навчитися справлятися із собою», - зітхнула мама двох бешкетників з Мангушського району, які за час занять стали улюбленцями всієї групи.

Переважна більшість учасників у всіх регіонах відзначила, що їм зустрічі допомогли отримати корисну інформацію та відповіді на питання, які їх хвилюють. Також вони навчилися нових способів вирішення проблем. А іще - познайомилися з новими людьми та поспілкувалися. Водночас ми бачимо з оцінок, що часу на самовираження, обмін досвідом, висловлення власної думки не завжди вистачило.


***
Групові дискусії іще тривають, а ми вже плануємо діяльність на майбутнє: усі результати опитування, а також дані фокус-груп і спостереження модераторів зустрічей будуть враховані й включені до вдосконаленої версії методичних та інформаційних матеріалів. Сподіваємося, у нас буде можливість випробувати їх уже наступного року!

І, як завжди, нагадуємо, що проект «Поліпшення умов життя внутрішньо переміщених осіб і населення, яке зазнало наслідків конфлікту в Україні» впроваджують Diakonie Katastrophenhilfe та Український фонд «Благополуччя дітей» за фінансування Federal Foreign Office.

 

Трошки фото з зустрічі - на нашій сторінці в Fb.