news 06 042-3 квітня 2015 р. у м. Львові Український фонд «Благополуччя дітей» у співпраці з Департаментом освіти і науки Львівської ОДА та Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти провели регіональну конференцію «Запобігання торгівлі людьми через реалізацію виховної програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція». Досягнення, проблеми, перспективи».

У заході взяли участь близько 100 представників з числа методистів, керівників методичних об‘єднань освітніх установ та закладів Львівської, Рівненської, Волинської, Житомирської, Київської, Чернігівської та Черкаської областей.
Конференцію відвідали Петра Відмер, заступник директора Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, Катерина Арданьян, старший спеціаліст програми з протидії торгівлі людьми Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, Людмила Сівокозова, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Львівської ОДА, Наталія Пастушенко, заступник директора Львівського обласного інституту післядипломної освіти, Володимир Лис, начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА, Ярослав Бордіян, директор Центру соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді Львівської ОДА. Під час привітального слова пані Наталія Пастушенко відмітила, що «... саме гідність є ключовим поняттям проекту, бо людина з гідністю ніколи не дозволить себе експлуатувати. Наше завдання - це надати інформацію дітям, аби вони могли уберегти себе від торгівців людьми».
Під час пленарних засідань конференції освітяни ознайомились з останніми тенденціями у сфері протидії торгівлі людьми та інноваційними виховними програмами для роботи з дітьми з питань безпечної міграції та уникнення ризиків потрапляння у тенета торгівлі людьми. Найемоційнішою частиною конференції стали виступи Валентини Звежинської, директора школи № 21 м. Львова, Ірини Попадин, практичного психолога НВК ДНЗ-ЗНЗ м. Самбір, та Олени Петрик, практичного психолога гімназії м. Яворова, під час яких вони ділилися враженнями від роботи за програмою «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», успіхами своїх вихованців та змінами у їх житті після участі у програмі.
Найбільшою популярністю серед учасників конференції користувалися майстер-класи по проведенню занять з питань попередження насильства в сім‘ї за програмою «Без ляпасу», використання навчальних настільних ігор «Галопом по Європах» та «Рожеві окуляри», навчальних коміксів «Твоє життя - твій вибір», застосування електронного курсу «Торгівля людьми - сучасне рабство» та робота з дітьми трудових мігрантів.
Захід організовано в рамках проекту «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад», що впроваджується Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні у партнерстві з Українським фондом «Благополуччя дітей» та Західноукраїнським ресурсним центром за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.
Конференція проводилася в рамках проекту та з метою реалізації плану заходів Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2015 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2012 р. № 350, відповідного наказу Міністерства освіти і науки України від 19.07.2012 № 827.

 

Бойчук Н.І. - Результати-анкетування

Звежинська В.Г. - Досвід Львова. Школа 21

Микитюк О.М. - Досвід ІППО

Петрик О.О. - Досвід Яворів

Попадин І. - Досвід Самбір

Цюман Т.П. - Програма Особиста Гідність