11 квітня 2012 р. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв розпорядження «Про проведення у м. Кіровограді експерименту щодо запровадження інноваційної форми влаштування та виховання дітей».

Цим актом передбачається проведення до 2014 року в м. Кіровограді експерименту щодо запровадження інноваційної форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у комунальний заклад «Дитячий будинок «Наш дім» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області». Зазначений заклад має в розпорядженні 2 окремих будинки та розрахований на утримання 30 дітей. Нині у ньому виховуються 23 дитини віком від 3 до 20 років.

Програма впровадження нових форм утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування впроваджується з 2007 року Українським фондом "Благополуччя дітей" у партнерстві з Міністерством України у справах сім'ї молоді та спорту (на сьогоднішній день Міністерство соціальної політики України). Програма спрямована на створення інноваційних форм влаштування та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних.

Проведення експерименту дозволить відпрацювати нові підходи щодо організації утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Наприклад, передбачається, що діти перебуватимуть у закладі від народження до досягнення повноліття без поділу на вікові групи (тобто вони проживатимуть у закладі однією родиною, а не влаштовуватимуться в заклади різних сфер управління відповідно до віку та стану здоров'я).

Також йдеться про виховання в оточенні, максимально наближеному до сімейного, за принципом родинності. Діти проживають в окремих кімнатах по 1 - 2 особи, відповідно до віку навчаються в загальноосвітньому навчальному закладі, ліцеї та відвідують дошкільні навчальні заклади. Спільно з вихователем вони планують витрати на місяць на харчування, придбання одягу, предметів побуту тощо, у закріплених магазинах закуповують товари. Передбачається для них і відвідання позашкільних гуртків та секцій.

Експеримент здійснюватиметься в межах Кіровоградської міської цільової соціальної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Його проведення передбачає розробку, апробацію та відпрацювання нових підходів, спрямованих на індивідуальне виховання особистості у відповідності до європейських та світових стандартів, Конвенції ООН про права дитини. Водночас, як підкреслюють у Мінсоцполітики, експеримент надасть можливість оптимізувати діючі норми і нормативи та напрацювати нові, зокрема норми утримання та харчування дітей, штатні нормативи, вимоги до ведення документації тощо.