Рання діагностика раку залежить, головним чином, від онкологічної настороженості лікарів первинної ланки та їхніх знань. Це означає, що лікарі усіх спеціальностей будь-якої лікувально-профілактичної установи під час огляду пацієнтів повинні пам’ятати про можливість розвитку онкологічної хвороби. Діагностування онкологічних захворювань на ранній стадії збільшує шанси на повне одужання.

В межах проєкту «Надання підтримки дітям з онкологічними захворюваннями в Волинській області» стартувало навчання лікарів первинної ланки. Навчальний курс «Раннє виявлення онкологічних захворювань у дітей» складається з восьми тем: «Залізодефіцитна анемія», «Лімфоаденопатії у дітей: актуальність проблеми», «Лейкоз у дітей», «Саркоми -пухлини опорно-рухового апарату», «Пухлини центральної нервової системи у дітей», «Солідні пухлини у дітей», «Лімфоми у дітей» та «Доброякісні пухлиноподібні стани».

Лектори курсу – це лікарі КП "Волинське обласне територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства" Волинської обласної ради Наталія Кеда – лікар-педіатр, дитячий лікар-гематолог, Михайло Ловга – дитячий нейрохірург, Ольга Граузс – дитячий лікар-гематолог.