news 23.04.18Наша команда інтерв’юерів відвідала першу хвилю родин ВПО, найуразливіші з яких уже в травні отримають ваучерні картки. Поки польова команда «видихає» перед наступною хвилею, естафету підхоплює київський офіс, регіональні координатори та гарячі лінії. Родинам не терпиться дізнатися результати, і ми впораємося з цим уже до кінця місяця.

Чому так довго і як саме відбувається відбір? Ці питання найбільше хвилюють родини.

Як ви пам’ятаєте, анкети заповнюються на планшетах, після чого усі дані потрапляють на сервер і об’єднуються в один документ. Зараз ми перевіряємо, щоб не загубилася жодна, дзвонимо в сім’ї, щоб уточнити деяку інформацію і востаннє вивіряємо формулу, за якою визначається рейтинг родин.

Що за формула? Як обчислюється рейтинг? Ключовим для його визначення є поняття «вразливість». Уразлива родина не може взагалі або їй дуже складно функціонувати самостійно – достатньо заробляти, забезпечувати свої потреби в продуктах, одязі, житлі, лікуванні тощо. Причини можуть бути різні – інвалідність членів родини, похилий вік, маленькі діти на вихованні в одного дорослого, важкі хронічні захворювання тощо.
Слід сказати, що родини ВПЛ усі враз стали вразливими, тому що були змушені залишити свої домівки, змінити спосіб життя, зазнали психологічної травми. Однак і серед них немає двох однакових, допомогти всім ми не можемо, частину сімей уже підтримують інші фонди. Як обирати? Як визначити ті сім’ї, які вкрай потребують саме нашої допомоги? Очевидно, поставити усім однакові запитання та уважно зафіксувати відповіді.

Усі питання, на які ви відповідали, так чи інакше впливають на результат: наявність у родині дітей, людей із інвалідністю, вагітних, літніх людей, щомісячний бюджет родини у співвідношенні до прожиткового мінімуму, забезпеченість основними засобами до існування, умови проживання – усі. Умовно кажучи, є в родині людина, яка потребує догляду – + бал до рейтингу, а коли є троє дорослих людей, жоден із яких давно не працює без поважних причин «–». Із усіх цих коефіцієнтів складається єдина формула, яка дозволяє автоматично вирахувати результат для кожної анкети.
Наша система оцінювання критеріїв змінилася за чотири роки існування, і причина – ваші звернення. Ми уважно їх фіксуємо і враховуємо. Так, серед критеріїв з’явилися додаткові – наприклад, самотній дорослий, який виховує дитину чи дітей; житло, непризначене для тривалого проживання і багато іншого. За вдосконалення критеріїв у команді відповідає окремий фахівець, який знає про вразливість усе і може описати її мовою цифр і соціології.

Отже, коли усе перевірено, дані анкет проводяться через формулу і ми отримуємо оцінку кожної родини, зроблену за єдиними критеріями. Вона дозволяє нам вибудувати рейтинг – чим більша цифра, тим вразливіша родина.

Немає двох однакових родин, тому немає двох однакових результатів. А коли не всі обставини можна описати цифрами, ми намагаємося це врахувати. Тому завжди готові приймати ваші зауваження й скарги і виправляти власні помилки.

Це була історія про те, що за фразою «програма обчислює результат» – а саме так ми звикли по-простому описувати процес відбору родин, які отримають ваучери – стоїть колосальна попередня робота наших співробітників. Людей, які дуже хочуть допомогти тим, хто цього направду потребує!