Одним з найпоширеніших видів насильства над дітьми фахівці вважають психологічне (емоційне) насильство, окремо виділяючи словесні образи по відношенню до дітей як постійне джерело психологічних травм. Як часто батьки занижують самооцінку дитини простими словами: «дурна», «телепень», «нездара»… Поступово такі слова роз’їдають душу дитини, вона починає про себе думати: «Я поганий», «Я нерозумна», «Я нікому не можу подобатись».

З метою попередження психологічного (емоційного) насильства над дітьми та популяризації відповідального батьківства і ненасильницьких методів виховання Український фонд «Благополуччя дітей» у партнерстві з організацією Fundacja Dzieci Niczyje (Польща) протягом березня – вересня 2013 р. проводить кампанію «Слова ранять на все життя».


В рамках кампанії передбачено:

  • проведення тренінгів за участю експерта організації Fundacja Dzieci Niczyje (Варшава, Польща) у м. Києві та тренінгів за участю національних тренерів у містах України для фахівців, які працюють з батьками з питань попередження насильства в сім‘ї;
  • розповсюдження інформаційних та методичних матеріалів для батьків з питань попередження насильства над дітьми в сім‘ї;
  • трансляція радіо-ролику кампанії;
  • проведення занять за батьками «Слова ранять».

Кампанія одночасно проходитиме у Болгарії, Латвії, Литві, Молдові та Україні.

Вперше кампанія була проведена у Польщі організацією Fundacja Dzieci Niczyje http://fdn.pl/o-kampanii-0.

Кампанія «Слова ранять на все життя» проводиться в рамках проектів “Дитинство без насильства”, що фінансується OAK Foundation, та “Попередження емоційного насильства над дітьми в Україні”, що фінансується в рамках Програми Польсько-Американського Фонду Свободи "Перетворення у Регіоні" - RITA, яку реалізує Фонд Освіта для демократії.