news 11 1005 жовтня 2010 року о у Кіровограді відбулось відкриття другого сімейно-орієнтованого будинку для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування "Наш дім".

Ця подія відбулась у рамках багаторічної програми, спрямованої на реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що впроваджується Українським фондом "Благополуччя дітей" у партнерстві Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту.

Концепція альтернативної форми виховання дітей «Наш дім» передбачає створення сімейно-орієнтованого середовища для дітей (у кількості до 15 осіб), яке сприятиме формуванню необхідних навичок для подальшого самостійного життя (приготування їжі, прибирання, покупка продуктів, догляд за молодшими, самостійне планування навчання й відпочинку тощо). Міжнародний досвід показує, що організація життєдіяльності дітей-сиріт за такими моделями дає можливість враховувати бажання і потреби дітей, використовувати індивідуальний та дефірінційований підходи в освіті та вихованні, сприяє становленню і розвитку мережі соціальних контактів дитини в тому числі з біологічною сім’ю, розширеною родиною, значущими членами громади; формує відповідальність та самостійність – основні значущі якості людини, яких бракує дітям, що виховуються в інтернатних закладах.

В 2008 році у рамках програми в м. Кіровограді був відкритий перший сімейно-орієнтований будинок. Перші 2 роки роботи будинку довели ефективність запропонованої моделі. 3 25 дітей, яки виховувались у будинку: 3 – були всиновлені, 2 – повернуті до біологічних сімей, 1 – вступив після 11-го класу до ВНЗ, 2 – після 9-го класу до ліцею. Зараз готуються до всиновлення ще 4 дитини.

Відкриття другого будинку для дітей дозволить створити дієву мережу інноваційних закладів у м. Кіровограді, яка стане якісною альтернативою існуючим інтернатним формам.

Реалізація програми в Україні стала можливою завдяки експертній та фінансовій допомозі партнерських європейських та національних організацій:

  • Представництво Європейської комісії в Україні; 
  • ChildFund Deutschland(Німеччина)
  • Товариство «Наш дім» (Польща)
  • Виконавчий комітет Кіровоградської міської ради.