12 лютого 2016 у Дніпропетровську відбулася робоча зустріч з нагоди початку проекту «Поліпшення умов життя внутрішньо переміщених осіб і населення, яке зазнало наслідків конфлікту в Україні», що впроваджують Diakonie Katastrofenhilfe та Український фонд «Благополуччя дітей» за фінансування German Federal Foreign Office.


Проект триватиме протягом 2016 року, його мета - відновлення життєспроможності вимушено переміщених осіб через вирішення їхніх нагальних проблем.
Першим компонентом проекту є знайома з минулого року Ваучерна програма. Як і в попередньому проекті, відібрані шляхом опитування родини вимушено переміщених осіб протягом п'яти місяців отримуватимуть безготівкову фінансову допомогу, яку зможуть обмінювати на товари нагальної необхідності у мережі магазинів МЕТРО Кеш енд Кері. На відміну від попереднього року, зараз заплановано охопити більшу кількість людей - близько 8 тис. (орієнтовно 3 тис. сімей). Із організаційних міркувань відбір і надання допомоги відбуватиметься в два етапи.
На відміну від попереднього року, цьогоріч проект не обмежиться Ваучерною програмою. Передбачений також компонент надання соціальної та психологічної допомоги, зокрема щодо подолання стресу й відчуття втрати, ненасильницького спілкування, ефективного управління власними фінансами та ресурсами тощо. У регіональних осередках проекту відбуватимуться регулярні групові зустрічі-семінари та розповсюджуватимуться інформаційно-просвітницькі матеріали.
Розширилася і географія проекту - до Дніпропетровської (включно із Дніпропетровськом та Кривим Рогом) та Харківської (включно із Харковом) додалася Донецька область (сел. Мангуш).
Також відбулися зміни в методиці відбору: цього року він відбуватиметься в два етапи. Перший етап - швидке попереднє анкетування. Відібрані в результаті швидкого опитування родини пройдуть процедуру глибинного інтерв'ю за місцем проживання (другий етап) і тільки після цього буде визначено сім'ї, які отримають ваучери. До таких змін нас підштовхнув попередній досвід і бажання щонайточніше визначити родини, які найбільшою мірою потребують допомоги!
Вдосконалилася і система визначення ступеня вразливості родини. Як і попереднього року, головними критеріям вразливості залишаються прибуток на одного члена родини і витрати сім'ї, наявність дітей, жінок в декретній відпустці, інвалідів, людей похилого віку, наявність кількох дітей під опікою одного дорослого тощо, однак до них додалася певна кількість індикативних показників. Підрахунок і визначення рейтингу родини, як і раніше, здійснюватиметься за допомогою спеціальної програми, без втручання людей.
Для підтримки постійного контакту із людьми у регіональних осередках та в Києві працюватиме чотири гарячих телефонних лінії й електронна адреса.
Уже найближчими днями на веб-сторінках Фонду та його партнерів, а також у місцях поселення вимушено переміщених осіб буде розповсюджено анонс із деталями участі у відборі до Ваучерної програми та контактними даними «гарячих ліній». Опитування розпочнеться у березні й триватиме до середини квітня. Першу допомогу родини отримають уже в травні